Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Γκέτο στο κέντρο της Λαμίας

Προσθήκη λεζάντας
Σε απίστευτες εξελίξεις οδηγεί η ανοχή αστυνομίας, δήμου και νομαρχίας
Είναι η αρχή δημοσίευσης της εφημερίδας Ημέρα, που αναφέρεται στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Λαμίας.
Η Πρωτοβουλία, εδώ και καιρό έχει ασχοληθεί με το θέμα της κατάληψης των ελεύθερων χώρων και της ηχορύπανσης στην Λαμία, με διοργάνωση ημερίδας, με επίσκεψη στον Αστυνομικό διευθυντή και με άρθρα δημοσιευμένα στα ΜΜΕ, δυστυχώς ομως, χωρίς καμία απάντηση ή ενέργεια απο τους αρμόδιους φορείς.
Διαβάστε ολόκληρη την δημοσίευση:''Φαληράκι και Μάλια θυμίζει τα βράδια η πλατεία Ελευθερίας. Ανεξέλεγκτες καταστάσεις που ξεφεύγουν από κάθε όριο έχουν διαμορφώσει την πλατεία Ελευθερίας και τους πεζόδρομους που οδηγούν σε αυτή σε μια απέραντη ντίσκο.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τρομακτική και είναι πλέον θέμα χρόνου να γίνει η μεγάλη έκρηξη. Αλληλοκαταγγελίες από καταστηματάρχες, κινήσεις προστασίας ακόμη και εμφάνιση μπράβων σε κρίσιμους χρόνους.
Βασικός στόχος είναι να αποφύγουν τους «ενοχλητικούς».
Αν βεβαίως κάποιος τολμήσει να ενημερώσει την αστυνομία, πρώτα ειδοποιούνται τα καταστήματα και μετά καταφτάνουν τα περιπολικά. Απίστευτες καταστάσεις που παρόμοιες δεν έχει ζήσει η Λαμία. Κανείς πλέον δεν ξέρει αν θα ξημερώσει η επόμενη μέρα και πως θα ξημερώσει.

Ανεξέλεγκτα κυκλώματα καλυμμένα πίσω από την «ζωντάνια της πόλης» δίνουν το δικό τους ματς κάθε βράδυ. Ένα ματς που είναι γνωστό στην αστυνομία αλλά για τους δικούς της λόγους σηκώνει ψηλά τα χέρια.
Παράνομες καταλήψεις στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στις πλατείες και τις αλάνες είναι μόνιμο χαρακτηριστικό και μάλιστα με την σφραγίδα του δήμου αρμόδια στελέχη της ηγεσίας του δήμου κλείνουν κάθε βράδυ το μάτι στους καταστηματάρχες αντί να βγάλουν στο δρόμο τα ελεγκτικά τους όργανα. Τρέχουν από τραπέζι σε τραπέζι για να πουλήσουν εκδούλευση ενόψει εκλογών αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουν κατά νου να υπηρετήσουν αυτό τουλάχιστον που έχουν ορκιστεί. Το δημόσιο συμφέρον.
Μέχρι και ο Μητροπολίτης βγήκε εκτός εαυτού και απειλεί να καταγγείλει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πλ. Ελευθερίας σε κάθε αρχή ενώ έχει αποστείλει επιστολές προς τους αρμόδιους να ασκήσουν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου.

Την ίδια στιγμή οι απειλές και οι προειδοποιήσεις έχουν πάρει συγκεκριμένο χαρακτήρα και παράλληλα τα γεγονότα εξελίσσονται ακόμη και σε πρακτικό επίπεδο.
Άγνωστοι προσπαθούν να κλείσουν στόματα, νιώθοντας ότι βγαίνουν έξω από το παιχνίδι. Σε αυτό το σκηνικό ο δήμος και η δημοτική αστυνομία μένουν θεατές αν δεν διευκολύνουν την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έχει ξεφύγει από κάθε όριο.
Εικόνες απείρου κάλλους καταγράφονται καθημερινά οι οποίες μάλιστα είναι σε γνώση και των διωκτικών αρχών, οι οποίες από ένα σημείο και μετά σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Είναι σαφές ότι κανείς πλέον δεν μιλά για εξάντληση της νομιμότητας αλλά ουσιαστικά μιλούν για μείωση της παραβατικότητας.

Το παζλ

Η ανεκτικότητα, η υποχωρητικότητα, η επενδυτική αυθαιρεσία και η αίσθηση του πολιτικού κόστους ενόψει εκλογών έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό παζλ που σε συνδυασμό με την ατιμωρησία που είναι κάτι δεδομένο δημιουργούν συνθήκες απίστευτες στην κεντρική πλατεία της Λαμίας.
Η νομαρχία από την πλευρά της κρατά μακριά τους ελέγχους για τους υγειονομικούς όρους. Κανένας έλεγχος για τις αρμοδιότητες που έχει, κανένα πρόστιμο με συνέπεια να διαμορφώνεται μια εικόνα η οποία δεν έχει καμία σχέση με μια οργανωμένη κοινωνία. Μέχρι σήμερα οι ελεγκτικές αρχές απλώς βάζουν σφραγίδες σε κάποια χαρτιά και είναι θέμα τύχης αν μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια τραγικά αποτελέσματα.

Μάλιστα ενόψει εκλογών και με την προσδοκία λιγοστών ψήφων η Νομαρχία έχει ρίξει λευκή πετσέτα στην υπόθεση και αποφεύγει να ασχοληθεί με αυτή. Οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά προθάλαμοι νομιμοποίησης. Οι νόμοι και διατάξεις που θα πρέπει να εφαρμόζονται δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία γίνονται. Η ανεξέλεγκτη λειτουργία δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης στη Νομαρχία υπακούει σε κελεύσματα αγνώστων και αμφιβόλου ποιότητας συμφερόντων.

Στο δήμο της Λαμίας δεν μιλάμε πλέον για κάποιες παράνομες καταλήψεις, μιλάμε για υποθέσεις που αγγίζουν την «παράβαση καθήκοντος». Μιλάμε για επιλογές οι οποίες βάναυσα παραβιάζουν τη νομιμότητα της ίδιας της διαδικασίας.
Δεν είναι μόνο ότι η δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει μετά τις 10 το βράδυ. Θεωρούν στο Δήμο της Λαμίας ότι από τις 10 και μετά η πόλη κοιμάται. Ούτε μία κλήση για παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων στις πλατείες, στους πεζόδρομους και στους κοινόχρηστους χώρους. Ουδεμία κλήση για ηχορύπανση. Ακόμη και κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις που βεβαιώνει η αστυνομία, η δημαρχιακή επιτροπή λειτουργεί σαν ανάχωμα και σε πολλές περιπτώσεις προβάλει τη δική της αυτοσχέδια νομολογία απέναντι σε εκείνη που προσδιορίζει την σχέση της ποινής με τις αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής. Συνειδητά άτολμοι δημοτικοί σύμβουλοι προσπαθούν να βρίσκουν προσκόμματα για να μην πάρουν αποφάσεις να σφραγίσουν καταστήματα, την ίδια ώρα που οι ποινές πλεονάζουν, η παρανομία ξεχειλίζει και σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινό μυστικό η πολιτική διαχείριση των παρεκκλίσεων από τη νομιμότητα.

Η αστυνομία αναγκάζει τους υπεύθυνους των καταστημάτων σε πρόσληψη «αυτοφωράκιδων». Μόνιμη δικαιολογία ότι δεν έχουν προσωπικό. Μόνιμη επωδός ότι δεν μπορούν να συντάξουν τις δικογραφίες γιατί θέλουν πολύ χρόνο. Όλο αυτό το καθεστώς έχει δημιουργήσει ακόμα και εξειδίκευση στις προσλήψεις τη νύχτα.Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αυτόφωρα μπαίνουν τώρα πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Προσλαμβάνεται λοιπόν ένας άνθρωπος που θα έχει μοναδική δουλειά αυτή. Να ξενυχτά στο τμήμα και πίσω ανενόχλητα να συνεχίζουν τις υπερβάσεις νομιμότητας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η πρόκληση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ειδοποιούν οι αστυνομικοί ότι σε λίγο περνούν για αυτόφωρο αν δεν συμμορφωθούν.
Η απάντηση είναι απλή: «Εμείς το πήραμε απόφαση θα πάμε αυτόφωρο» είναι η απάντησή τους. Απίστευτες καταστάσεις που εξελίσσονται στον καμβά που δημιουργεί η πολιτική υποτέλεια από τους υπεύθυνους. Ακόμη και οι αστυνομικοί που πηγαίνουν να ελέγξουν χαμογελούν. Νιώθουν ότι είναι πιόνια σε ένα περίεργο παιχνίδι, το οποίο μοναδικό στόχο έχει να ανεβάσει τον τζόγο.

Το πρώτο πείραμα

Σε πλήρη αδιέξοδο ο δήμος της Λαμίας είναι αναγκασμένος να παρέμβει. Σύμφωνα με πληροφορίες συνειδητοποίησε η ηγεσία του δήμου ότι ενδεχόμενα σε λίγες μέρες να έχουμε τραγικά περιστατικά.
Οι απανωτές συσκέψεις δεν δείχνουν να οδηγούν σε διαφορετικό δρόμο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η δημοτική αστυνομία βγαίνει στο πεζοδρόμιο κάθε βράδυ.
Μένει να δούμε αν οι συγκεκριμένες εντολές που δόθηκαν από τον κ. Κοτρωνιά μέχρι τώρα θα εκτελεστούν. Ωστόσο τα ξημερώματα της Πέμπτης διαμορφώθηκε μια αγνώριστη πλατεία. Από τη στιγμή που στάθμευσαν δύο περιπολικά στην πλατεία Ελευθερίας σταμάτησε ή σχεδόν σταμάτησε κάθε ηχορύπανση. Δεν σημαίνει αυτό όμως ότι αποκαταστάθηκε η νομιμότητα. Βασικός στόχος της αστυνομίας μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης ήταν να σταματήσει η ηχορύπανση.
Πληροφορίες επιμένουν από την Αστυνομική Διεύθυνση ότι το ίδιο θα συνεχιστεί και τα επόμενα βράδια, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ωστόσο η Νομαρχία από την πλευρά της επιμένει να ρίχνει λευκή πετσέτα στο θέμα που έχει δημιουργηθεί χωρίς να κάνει κανένα μα κανένα έλεγχο.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου