Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Οι χορηγίες σε υποψηφίους σε ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ ώστε όποιος διαφωνεί να καταγγέλλει

Τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας στην οποία όλοι οι συνδυασμοί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αναρτούν υποχρεωτικά όλα τα έσοδα από εισφορές και πώληση εισιτηρίων, ακόμη και οι παροχές σε είδος που θα αποτιμώνται σε χρήμα υπέρ των υποψηφίων (εκτός από το όνομα του καταθέτη χορηγίας). Θα μπορεί οποιοσδήποτε να τις ελέγξει και εάν διαφωνεί, να καταθέσει επωνύμως καταγγελία, χωρίς το όνομά του να κοινοποιηθεί... Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία και θα αφορά δαπάνες από την 9η Αυγούστου που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος.

«Εργαλείο για τον περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος και την οικονομική διαφάνεια» των συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χαρακτήρισε τη διαδικτυακή πύλη "ekloges.ypes.gr" ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για κεντρική βάση δεδομένων με έσοδα και δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων που μπορούν να τις δουν όλοι οι πολίτες.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει και πιλότο για την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, με την κατάλληλη προσαρμογή του, όταν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος. Πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών, ενώ επισήμανε ότι 13 ανεξάρτητες επιτροπές , μία σε κάθε περιφέρεια, θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών και των υποψηφίων.
Στις πληροφορίες ανά συνδυασμό, θα υπάρχουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για έσοδα από εισφορές και πώληση εισιτηρίων χωρίς ονόματα, για δαπάνες, πληρωμές μέσω τραπεζών, ακόμα και για παροχές σε είδος και διευκολύνσεις που θα αποτιμώνται σε χρήμα. Υπάρχει πρόβλεψη μέσω της ιστοσελίδας, να γίνουν επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες οι οποίες θα εξετάζονται από την Επιτροπή Ελέγχων, αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθούν παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων.

Απάντησε σε ερώτηση για τη διαφωνία του ΚΚΕ για τα κουπόνια, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι παραβάτες του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.
Η διαδικτυακή πύλη δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Ο εκπρόσωπος της Singular Logic που την δημιούργησε, τη χαρακτήρισε εύχρηστη, λειτουργική, γρήγορη και φιλική προς τον πολίτη, αλλά και τον διαχειριστή του συνδυασμού. Έχει κόστος κατασκευής, 80.000 ευρώ.

Από το eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου