Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Το Ευρωκοινοβούλιο επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα πειράματα σε ζώα

Τα πειράματα στα ζώα στην Ευρώπη θα περιοριστούν και θα υπόκεινται σε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις, ενώ θα απαγορευτούν στους μεγάλους πιθήκους, μετά τη σημερινή υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο ενός νόμου για την προστασία των ζώων.


Αποτέλεσμα ενός "συμβιβασμού" ανάμεσα στους υποστηρικτές της πλήρους κατάργησης των πειραμάτων στα ζώα και σ' αυτούς που προβάλλουν την ανάγκη να συνεχιστούν τα πειράματα για να προοδεύσει η επιστημονική έρευνα, αυτός ο νέος ευρωπαϊκός νόμος φιλοδοξεί να θέσει την ΕΕ "στην πρωτοπορία της προστασίας των ζώων", σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Τζον Ντάλι.

Τα πειράματα στους μεγάλους πιθήκους όπως οι χιμπαντζήδες, οι γορίλλες και οι ουραγκοτάγκοι θα απαγορευτούν αυστηρά. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι θα υπάρξει "αυστηρός περιορισμός" στη χρησιμοποίηση για πειράματα όλων των πρωτευόντων θηλαστικών.

Σύμφωνα με το νόμο, "τα πειράματα στα ζώα θα αντικατασταθούν, όσο περισσότερο είναι δυνατό, από μια επιστημονικά ικανοποιητική μέθοδο υποκατάστασης".

Ο νόμος ορίζει επίσης "να μειώνονται στο ελάχιστο ο πόνος και τα δεινά που προκαλούνται στα ζώα".

Στο εξής τα ζώα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιούνται παρά μόνο για πειράματα που έχουν στόχο την πρόοδο της έρευνας για τον άνθρωπο, τα ζώα και τις νόσους (καρκίνοι, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου