Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο πειραματικά φάρμακα για τη θανατηφόρο εξάπλωση του μελανώματος σε όλο το σώμα

Δύο πειραματικά φάρμακα που βάζουν στο στόχαστρο μια γονιδιακή μετάλλαξη φαίνεται ότι επιβραδύνουν τη θανατηφόρο εξάπλωση του μελανώματος σε όλο το σώμα.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα κατά μιας ασθένειας για τη οποία ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες.


Οι ερευνητές «δεν θέλουν να κάνουν κλινικές μελέτες για το μελάνωμα. Είναι κάτι σαν άγγελμα θανάτου για όλες τις αντικαρκινικές θεραπείες» σχολιάζει ο Πίτερ Χιρθ, διευθύνων σύμβουλος της καλιφορνέζικης εταιρείας Plexxicon.

Η Plexxicon δοκιμάζει το PLX4032, μια πειραματική ουσία που συρρίκνωσε κατά 30% τους μεταστατικούς όγκους σε 24 από τους 32 ασθενείς που έφεραν τη μετάλλαξη. Τα αποτελέσματα της μικρής δοκιμής δημοσιεύτηκαν στα τέλη Αυγούστου στο New England Journal of Medicine.

Αυτή την εβδομάδα, ερευνητές της εταιρείας, η οποία συνεργάζεται με τη Roche, αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι το πειραματικό φάρμακο είναι αποτελεσματικό μόνο σε υψηλές δόσεις, ικανές να μπλοκάρουν το 80% της πρωτεΐνης που αντιστοιχεί στο μεταλλαγμένο γονίδιο.

Όπως σχολιάζει το βρετανικό περιοδικό, τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με τις διαπιστώσεις από προκαταρκτικές μελέτες ενός αντίστοιχου φαρμάκου της GlaxoSmithKline.

Τα φάρμακα των δύο εταιρειών μπλοκάρουν την πρωτεΐνη B-RAF που κωδικοποιείται από το μεταλλαγμένο γονίδιο. Όπως είχε ανακαλυφθεί το 2002, η μεταλλαγμένη πρωτεΐνη απαντάται στο 60% των ασθενών με μελάνωμα και επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα φάρμακα κατά της B-RAF είναι αποτελεσματικά μόνο για επτά περίπου μήνες, οπότε οι όγκοι αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και αρχίζουν πάλι να μεγαλώνουν.

Ελπίζουν, πάντως, ότι η νέα προσέγγιση θα παρατείνει τη ζωή των ασθενών αν συνδυαστεί με άλλα φάρμακα που παρεμβαίνουν στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Η GlaxoSmithKline ζητά τώρα εθελοντές για τη δοκιμή μιας θεραπείας που περιλαμβάνει δύο φάρμακα, ενώ τον Ιανουάριο η Plexxicon θα δοκιμάσει το PLX4032 σε 700 ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου