Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οι καπνιστές... ξανάρχονται

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει την άρση της... καπνοαπαγόρευσης!
Οι αντιδράσεις που επέβαλε το μέτρο της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου δεν έχουν κοπάσει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αρχίσει να σταθμίζει τα δεδομένα. Και δεν αποκλείεται να... βάλει νερό στο κρασί της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Veto, από την ημέρα που την ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν ξεκινήσει διαδοχικές συσκέψεις με παράγοντες της αγοράς. Οι οποίοι έχουν διαπιστώσει πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς και κυρίως των εστιατορίων και των νυχτερινών κέντρων που πλήττονται ιδιαίτερα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων φοβούνται ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν οι καπνιστές δε θα έχουν πια την επιλογή να καθίσουν έξω για να μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους. Βέβαια, από τις πρώτες μέρες απαγόρευσης του καπνίσματος προκύπτει ότι το μέτρο απλά δεν εφαρμόζεται σε πολλά μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο!

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 4.000 ελέγχους, καταγράφοντας παραβάσεις σε ποσοστό 80%! Μοιραία, η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή για να μειώσει το κόστος του μέτρου και να βοηθήσει την αγορά, αλλά συγχρόνως και να μην καταργήσει εντελώς την αντικαπνιστική λογική, που άλλωστε είναι και οδηγία της Ε.Ε.

Οπότε, όμως όλα δείχνουν, οδηγούμαστε στη δημιουργία καταστημάτων για καπνίζοντας ή μη, με προειδοποιητικές πινακίδες σε εμφανή σημεία για το αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα. newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου