Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΡ: "Την ευθύνη φέρουν από κοινού πολλές εταιρείες"

Η έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon, από την οποία δημιουργήθηκε η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, προκλήθηκε από μια σειρά σφαλμάτων, την ευθύνη για τα οποία "φέρουν από κοινού πολλές εταιρείες", είναι το πόρισμα εσωτερικής έρευνας της BP.


"Η τραγωδία στην πετρελαιοπηγή Macondo δεν οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία. Οφείλεται κυρίως σε μια σειρά σφαλμάτων στα οποία εμπλέκονται πολλές πλευρές και τα οποία οδήγησαν στην έκρηξη και την πυρκαγιά, που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και μια σημαντική ρύπανση" στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο, επισημαίνει η BP σε ανακοίνωσή της.

Για την έκρηξη ευθύνονται οι αποφάσεις "που ελήφθησαν από πολλές εταιρείες και ομάδες εργασίας", στις οποίες εμπλέκονται πολλοί ανθρώπινοι και τεχνικοί παράγοντες, επιμένει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτοχρόνως με τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής της ασφάλειας της BP Μαρκ Μπλάι θεωρείται ουσιαστικό στοιχείο για τη μελλοντική υπέρασπιστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η BP απέναντι στις αγωγές που έχουν γίνει κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα αυτή επισημαίνεται ότι η BP και άλλες εταιρείες που μετείχαν στην επιχείρηση "δέχθηκαν εσφαλμένα" τα αποτελέσματα των ελέγχων πίεσης που είχαν γίνει πριν από την έκρηξη. Κατονομάζει στο πλαίσιο αυτό την εταιρεία Transocean.

Λάθη έγιναν επίσης στη χρήση του τσιμέντου που τοποθετήθηκε για να φράξει την πετρελαιοπηγή ώστε να σταματήσει η διαρροή, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται επίσης ότι ο εξοπλισμός πρόληψης διαρροών "θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί αυτομάτως για να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή". Επισημαίνει εδώ την ευθύνη της εταιρείας Halliburton.

"Αλλά δεν λειτούργησε, πιθανώς επειδή κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα δεν λειτούργησαν", καταλήγει. nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου