Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ένωση των Ρομά προτίθεται να προσφύγει κατά της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Ένωση των Ρομά της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θέλει να προσφύγει κατά της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, με την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα επιβάλλει μια «παραδειγματική ποινή» στο Παρίσι.

Η Ένωση των Ρομά (IRU) είναι διεθνής οργανισμός για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά. Ιδρύθηκε το 1978, η έδρα της βρίσκεται στην Πράγα και εκπροσωπείται σε περίπου 30 χώρες.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας που θέτει ρητά στο στόχαστρο τους καταυλισμούς των Ρομά, είναι «ένα μέτρο ρατσιστικό, αντισυνταγματικό, εντιευρωπαϊκό, απάνθρωπο και με σαφείς ναζιστικές αποχρώσεις», σημειώνει η Ένωση, η οποία απειλεί ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και «οι 27 δικαστές θα αποφασίσουν την ποινή (της Γαλλίας) που, δεν αμφιβάλλουμε καθόλου πως θα είναι παραδειγματική και καταδικαστική για τη γαλλική κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, δώδεκα οργανώσεις Βούλγαρων Ρομά διαμαρτυρήθηκαν «κατά της πολιτικής των διακρίσεων» της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στους Ρομά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπως αναφέρουν σε επιστολή που παρέδωσαν στη γαλλική πρεσβεία στη Σόφια, με τελικό παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Η Ευρώπη είναι μαζί μας!», φώναζαν οι περίπου 150-200 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, για πρώτη φορά μετά την εντατικοποίηση των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία, στις αρχές Αυγούστου.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», «Ο Σαρκοζί νομιμοποιεί το ρατσισμό» και "Φτωχός δεν σημαίνει εγκληματίας».

Επίσης, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, οι Ρομά δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί η Σόφια.

Οι Ρομά της Βουλγαρίας υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 700.000 και οι περισσότεροι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Περίπου 150 από αυτούς εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
. nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου