Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχεία: Πηγές γνώσης, πηγές μνήμης

«Αρχεία. Πηγές γνώσης, πηγές μνήμης» είναι ο τίτλος της εκπαιδευτικής έκδοσης, η οποία στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση πρωτογενών πηγών που έχουμε στη διάθεσή μας από κάθε περίοδο της ιστορίας της Ελλάδας.

 Την ειδική αυτή έκδοση επεξεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΤ και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με αρχαιολόγους, ιστορικούς και ιστορικούς της τέχνης.

Η ανάδειξη της σημασίας και της λειτουργίας των αρχείων μέσα στην κοινωνία, αλλά και πιο ειδικά η γένεση, ο χαρακτήρας, η εξέλιξη και το ειδικό βάρος που προσέλαβαν τα αρχεία στους επάλληλους κοινωνικούς σχηματισμούς που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο είναι το αντικείμενο του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στα τετράπτυχα που αποτελούν την έκδοση αναλύονται οι έννοιες της συγκρότησης, της λειτουργίας και της προσβασιμότητας σε αρχεία του ελλαδικού χώρου σε κάθε ιστορική εποχή: αρχαίος κόσμος - βυζαντινά χρόνια - ενετοκρατία - οθωμανικά χρόνια - σύγχρονη εποχή. Τα έντυπα συμπληρώνονται με υλικό σε ψηφιακή μορφή (CD) που εμπεριέχει προτάσεις για δραστηριότητες.

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει σχεδιαστεί για να διδαχθεί, σε ένα πρώτο στάδιο, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αρχεία της Αθήνας (Αρχαία Αγορά, Επιγραφικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο αποτελεί παράδειγμα σύγχρονου αρχείου). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους διδάσκοντες για την προετοιμασία των μαθητών πριν από την επίσκεψη στους αναφερόμενους χώρους αλλά και από σχολεία της περιφέρειας που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης, αλλά επιθυμούν να εντάξουν στα θέματα που μελετούν τα αρχεία ως πηγές γνώσης.

Το υλικό διατίθεται στην εκπαιδευτική κοινότητα δωρεάν.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου