Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

«Σχολή γονέων» μέσα στις επιχειρήσεις

Επειδή η επιχείρηση είναι μια μικρή κοινωνία στην οποία υπάρχουν εργαζόμενοι γονείς και με δεδομένο ότι «η διαπαιδαγώγηση των παιδιών δεν διδάσκεται πουθενά», την έλλειψη αυτή μπορεί να την καλύψει η επιχείρηση, δημιουργώντας μια εσωτερική «Σχολή Γονέων».

Η ιδέα ανήκει στον σύμβουλο Οργάνωσης Επιχειρήσεων και συγγραφέα κ. Παναγιώτη Γ. Ρεγκούκο (www, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην κοινωφελή αυτή ιδέα αλλά την επενδύει και με την εθελοντική προσφορά του να διδάξει –εντελώς δωρεάν– ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων. Κάτι, που αισθάνεται ότι το «οφείλει στην ελληνική επιχείρηση την οποία επί 22 χρόνια υπηρετεί με την παροχή των οργανωτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών του».
Οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τη σημαντική αυτή ευκαιρία προς όφελος των εργαζoμένων τους, αλλά και για τη δική τους καλή φήμη, δεν έχουν παρά να διαθέσουν μόνο τον χώρο συνάντησης για την πραγματοποίηση του προγράμματος. Το οποίο περιλαμβάνει ένα βασικό 4ωρο για την ανάλυση του συστήματος και την κάλυψη όλων των βασικών θεωρητικών θεμάτων, όπως και άλλα τέσσερα δίωρα ανά 15 ημέρες, κατά τα οποία θα γίνεται η ανάλυση case studies των συμμετεχόντων, όπως και προτάσεις λύσεων και τεχνικών χειρισμού και αντιμετώπισης. Η τυχόν επέκταση του προγράμματος θα συναποφασίζεται με όλους τους συμμετέχοντες.
«Η επιχείρηση μπορεί να παίξει σημαντικό κοινωνικό ρόλο, αναδεικνύοντας έτσι ”το κοινωνικό πρόσωπό της” και αναλαμβάνοντας ένα μέρος από την εταιρική κοινωνική ευθύνη της» επισημαίνει ο κ. Ρεγκούκος. Και υπογραμμίζει ότι μια επιχείρηση που θέλει να λέγεται σύγχρονη οφείλει να γνωρίζει ότι η θετική αντιμετώπιση των υπαλλήλων της επιστρέφει σε εκείνη με ποικίλες θετικές μορφές. Από την πλευρά τους πάλι οι εργαζόμενοι «θα αισθανθούν πολύ καλύτερα στη σχέση τους με την εταιρεία και είναι σίγουρο ότι θα νιώσουν το ενδιαφέρον της για εκείνους και τα παιδιά τους.
Παράλληλα, θα μάθουν πώς να τα ενθαρρύνουν και να κάνουν καλή σχέση μαζί τους ώστε να ελαφρύνει λίγο το βάρος που σήμερα σηκώνουν στη δύσκολη αυτή φάση της ζωής». Για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών ώς επτά ετών, τα θέματα του προγράμματος αφορούν φαγητό, ντύσιμο, ύπνο, παιχνίδι κ.ά. Ενώ για τους γονείς εφήβων είναι επικοινωνία, σχέσεις, διαχείριση διαφωνιών, αντιδράσεις και διενέξεις. «Οι γονείς χρειάζεται να γνωρίζουν το σύστημα που αποτελείται από συγκεκριμένες ενέργειες για κάθε περίπτωση όπως και μερικές αρχές ψυχολογίας που, ευτυχώς, μπορεί να καταλάβει ο καθένας χωρίς προαπαιτούμενες σπουδές στο αντικείμενο» διευκρινίζει ο κ. Ρεγκούκος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου