Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αναλυτικές οδηγίες για την ανάρτηση εσόδων - δαπανών των υποψηφίων

Στην ιστοσελίδα http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html του ΥΠΕΣ όλοι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (περιφέρειες και δήμους άνω των 10.000 κατοίκων) θα αναρτούν υποχρεωτικά όλα τα έσοδα από εισφορές και πώληση εισιτηρίων, ακόμη και οι παροχές σε είδος που θα αποτιμώνται σε χρήμα υπέρ των υποψηφίων καθώς όλες τις δαπάνες της προεκλογικής περιόδου.
Στην ιστοσελίδα θα μπορεί κάθε πολίτης να τις ελέγξει και εάν διαφωνεί, να καταθέσει επωνύμως καταγγελία, χωρίς το όνομά του να κοινοποιηθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε την καινοτόμο διαδικτυακή πύλη «Εργαλείο για τον περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος και την οικονομική διαφάνεια».

Δείτε τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη λειτουργία της ιστοσελίδας και την διαδικασία ανάρτησης των στοιχείων από τους υποψηφίους και τους διαχειριστές των συνδυασμών.

Που μπορείτε να κάνετε καταγγελία αν διαφωνείτε με την προέλευση των εσόδων ή το ύψος των δαπανών υποψηφίου ή συνδυασμού (Συμβουλή: Χρησιμοποιείστε με συναίσθηση ευθύνης αυτή τη δυνατότητα και προνόμιο που σας παρέχει ο νόμος).
Αναλυτικές οδηγίες -συχνές ερωτήσεις απαντήσεις
Πως προκύπτουν και καταγράφονται τα έσοδα των συνδυασμών και των υποψηφίων;
Από 2 τρόπους, καταθέσεις φυσικών προσώπων σε μετρητά μέσω τραπεζών και από πωλήσεις εισιτηρίων (διπλότυπα και θεωρημένα από τις κατά τόπους ΔΟΥ)
Πως καταγράφονται τα έξοδα (δαπάνες) των συνδυασμών και των υποψηφίων;
Οι δαπάνες καταγράφονται με βάση τις ενέργειες που γίνονται από τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους, οι οποίες εντάσσονται σε προκαθορισμένες κατηγορίες.
Σε τι ανάλυση εμφανίζονται τα έσοδα και τα έξοδα;
Η ανάλυση εξαρτάται από τον τρόπο που καταχωρούνται τα στοιχεία από τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους. Για παράδειγμα, τα έξοδα για μια εκδήλωση μπορεί να καταχωρηθούν αναλυτικά ή συγκεντρωτικά, ανάλογα με τον όγκο ή τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο διαχειριστής. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να μπορεί να επιβεβαιωθεί η καταχώριση με βάση πρωτογενή παραστατικά σε περίπτωση ελέγχου.

Γιατί δε φαίνεται το όνομα του καταθέτη στα έσοδα;
Η πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη στο σύστημα και δεν καταχωρείται από τους συνδυασμούς ή τους υποψηφίους για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Σε περίπτωση ελέγχου η πληροφορία μπορεί να ανακτηθεί από τα πρωτογενή στοιχεία. Για καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό, τα στοιχεία του καταθέτη καταχωρούνται με ευθύνη της τράπεζας. Για έσοδα από εισιτήρια, τα πλήρη στοιχεία του προσώπου στο οποίο διατέθηκε κάθε εισιτήριο αναγράφεται στο στέλεχος του διπλότυπου εισιτηρίου που παραμένει στην κατοχή του συνδυασμού ή του υποψηφίου.

Πως προκύπτει το κόστος των ενεργειών;
Το ποσό που αναρτάται για κάθε ενέργεια προσδιορίζεται από το διαχειριστή του συνδυασμού με βάση τα πραγματικά στοιχεία της κάθε δαπάνης.
Πως δημοσιοποιούνται τα έσοδα και τα έξοδα;
Τα έσοδα και τα έξοδα που εμφανίζονται είναι κατά δήλωση των συνδυασμών και των υποψηφίων και έχουν εγκριθεί από τον υπεύθυνο διαχειριστή που έχει ορισθεί από το συνδυασμό.
Πως ελέγχονται τα έσοδα και τα έξοδα;
Τα έσοδα και τα έξοδα που εμφανίζονται μπορούν να ελεγχθούν από την Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων. Τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα σχετίζονται με παραστατικά ή κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ο συνδυασμός ή ο υποψήφιος. Η Επιτροπή μπορεί να ελέγξει τα αναρτημένα στοιχεία σε σχέση με αυτά τα στοιχεία.

Πως ορίζεται η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων;
Για κάθε Περιφέρεια συγκροτείται χωριστή Επιτροπή στην έδρα της περιφέρειας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής, βλέπε το Αρθρο 12, Παρ.2.α του σχετικού Νόμου 3870/2010
Πως μπορεί να γίνει μια καταγγελία για θέματα του Νομού 3870/2010;
Οι καταγγελίες γίνονται εγγράφως και επωνύμως απευθείας στην Επιτροπή, μέχρι το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Για την αναλυτική λίστα των επιτροπών, πατήστε εδώ
Ποιοι υποχρεούνται στην ανάρτηση των εσόδων / εξόδων;
Για τις Περιφερειακές Εκλογές, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι. Για τις Δημοτικές Εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για Δήμους με μικρότερο πληθυσμό, η ανάρτηση είναι προαιρετική. Επίσης, δεν αναρτώνται τα έσοδα και οι δαπάνες για τα υποψήφια μέλη των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων.
Με τι σειρά εμφανίζονται οι συνδυασμοί;
Αλφαβητικά.

Τι σημαίνει το λεκτικό που εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του υποψηφίου;
Το λεκτικό περιέχει την πληροφορία του είδους του υποψηφίου και που κατεβαίνει.
Στις περιφερειακές εκλογές, οι υποψήφιοι χαρακτηρίζονται ανά περιφερειακή ενότητα, που στην πλειονότητα είναι οι παλιές νομαρχίες με εξαιρέσεις στα νησιά και την Αττική (όπου υπάρχει επιπλέον σπάσιμο)
Στις δημοτικές εκλογές, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι χαρακτηρίζονται κατά «εκλογική περιφέρεια». Η εκλογική περιφέρεια ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους παλιούς δήμους (που τώρα πλέον αποκαλούνται «Δημοτικές Ενότητες»), αλλά και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν εξαιρέσεις (μεγάλοι δήμοι με διαμερίσματα κλπ)
Επιπλέον, για τους Δήμους μπορεί να δείτε τους υποψηφίους των τοπικών συμβουλίων. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων και εμφανίζονται για λόγους ενημέρωσης των πολιτών.
Πηγή: ΥΠΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου