Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Στρατηγικό Σχέδιο για Παρεμβάσεις και Αναπλάσεις στην Λαμία

Το παρακάτω άρθρο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας σχεδόν με την επίσημη εναρξη της Πρωτοβουλίας.
Το θυμηθήκαμε σήμερα, που τελέιωσε το 22ο Συνέδριο του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο, στα Χανιά,με κύριο θέμα τους δημόσιους ελεύθερους χώρους στην πόλη και μάλιστα ενας εκ των ομιλητών ήταν και ο Δήμαρχός μας.
Η αντίφαση, ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα της Λαμίας και τα οσα κατά καιρούς αναγγέλονται με ομιλίες και διαφάνειες στα συνέδρια,απο τους αρμόδιους που ειναι υπεύθυνοι για την επίλυση των προβλημάτων, ειναι παραπάνω απο εμφανής.



Διαβάστε το αρθρο:
Το θέμα μας είναι η οικολογική διαχείριση του όρου Αστικό και Περιαστικό Πράσινο στη Λαμία.
Ξεκινάμε με το ερώτημα: Είμαστε ευχαριστημένοι σήμερα από την κατάσταση στη Λαμία;
Ασφαλώς ΌΧΙ και ο καθένας μας θα μπορούσε να αναφέρει γι’ αυτό χίλια πράγματα.

Το επόμενο ερώτημα είναι επίσης, πώς μπορούμε καλύτερα;
Ποιος δεν θα ήθελε να ζει σε μια πόλη με πράσινο, με πάρκα και δεντροστοιχίες, με λουλούδια και νερά,
με δρόμους μεγάλους, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.

Είναι τελικά ουτοπία μια τέτοια πόλη σήμερα;
Η απάντηση είναι μια πρόκληση. Μας βοηθάει πάντως να ξεδιπλώσουμε μια πραγματικότητα. Και μιλάμε για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και του δήμου της Λαμίας.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα των ελληνικών πόλεων, και της Λαμίας, ήταν και είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής μέσα στην κατοικημένη περιοχή. Στη Λαμία καμία δημοτική αρχή τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν έκανε κάτι για να προστατέψει, όχι να αυξήσει, τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη αξία της γης και στην έλλειψη οράματος από τους διοικούντες και τις δημοτικές αρχές, στην έλλειψη στόχων και προτεραιοτήτων, αλλά και στα διάφορα μικροσυμφέροντα και τις συντεχνίες, που επί πολλά χρόνια καθυστερούσαν την επέκταση του Σχεδίου Πόλης. Αποτέλεσμα να επικρατήσει το τσιμέντο, η ασυδοσία των καταπατητών και η οικοπεδοποίηση των πάντων.

Τι να πρωτοαναφέρουμε;
Τα Πηγαδούλια με τις δεντροστοιχίες, που χάθηκαν; Το ρέμα μεταξύ της Υψηλάντη και της Καραϊσκάκη, που σκεπάστηκε για να γίνουν πολυκατοικίες πάνω στα μπάζα; Το Μυλαύλακα κατά μήκος της Τυμφρηστού, που κατά το μεγαλύτερο τμήμα του καταπατήθηκε; Τα δεκάδες οικόπεδα του Δημοσίου, που τα καταπάτησαν οι έξυπνοι και κανένας δεν ενδιαφέρεται να τα αναζητήσει; Το Αραπόρεμα, που σκεπάστηκε για να γίνουν σπίτια αλλά και το σχολικό συγκρότημα της Ανθέων; Τα ρέματα του Προφήτη Ηλία, που έγιναν δρόμοι στο πέρασμά τους από την πόλη; Την πρόσφατη σχετικά αναγνώριση, ως ιδιωτικών, των χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης της Αφράτης και των Βόρειων Καλυβίων (Σουλάκι); Τις καταπατήσεις της κοίτης και της πλημμυρικής ζώνης του Ξηριά; Τις καταπατήσεις στην περιοχή της Αγριλιάς; Τα δεκάδες αιωνόβια δέντρα, που οδηγήθηκαν στο θάνατο συνειδητά και παράνομα; Την Πλατεία Ελευθερίας, που την κατάντησαν δεξαμενή; Την καταστροφή των διατηρητέων νεοκλασικών κτιρίων;

Αυτά δεν έγιναν αιώνες πριν. Έγιναν τα τελευταία χρόνια και κάποιοι έχουν συγκεκριμένες ευθύνες γιατί έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης. Παρά τις αναμφισβήτητες διαπιστώσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βελτίωσης.
Θα προσπαθήσω με προτάσεις να σκιαγραφήσω τις δυνατότητες που έχει η αυτοδιοίκηση, ο δήμος εν προκειμένω, αξιοποιώντας τον πολίτη να προσπαθήσει να λύσει τέτοια θέματα που σήμερα παρουσιάζονται σαν άλυτα προβλήματα Και προπαντός να προσεγγίσουμε το ζήτημα του οράματος. (ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΟΡΑΜΑ)
Τι πόλη θέλουμε, πώς οραματιζόμαστε τη Λαμία μετά από 10, 20 και πενήντα χρόνια. Αυτή η σκέψη θα μας οδηγήσει στην απάντηση.

Λέμε λοιπόν απαντώντας σ’ αυτό, ότι είναι απαραίτητο σήμερα η προώθηση και η υλοποίηση ενός ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, (ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΕΞΗ) που να στοχεύει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, στη δημιουργία και την αύξηση του πρασίνου μέσα στην πόλη και γύρω από αυτή, την ανάπλαση και την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων, τη δεντροφύτευση αναδασωτέων εκτάσεων και ελεύθερων χώρων. Ο διευρυμένος Δήμος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ενιαίο σύνολο διαμορφώνοντας το όραμα για τη Λαμία της επόμενης 50ετίας. Μόνο έτσι θα ανατρέψουμε την κατάσταση, που δημιουργήθηκε τα τελευταία «δίσεκτα» για τη Λαμία αυτά 50 χρόνια...

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ θα πρέπει να έχει ως στόχο την Ενοποίηση του Αστικού πρασίνου και τη διασύνδεσή του με το περιαστικό και τους Ορεινούς Όγκους, που περιβάλλουν την πόλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο "πράσινων διαδρόμων και διαδρομών".

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ θα περιλαμβάνει Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, που να υπηρετούν του παραπάνω στόχους, όπως επίσης:
Την προστασία της γεωργικής γης, των δασών, των υγροτόπων και των άλλων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος.
Την προστασία των περιοχών με ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά, που κινδυνεύουν με υποβάθμιση (Γοργοπόταμος, Υγροβιότοπος Μαλιακού, Υγροβιότοπος Αγίας Παρασκευής, Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών και Δαμάστας, Παλαιά Δεξαμενή Λαμίας, παραποτάμιο δάσος του Σπερχειού, Λόφος του Κάστρου, Ισαδάκι, Προφήτης Ηλίας κτλ..
Την προστασία των στοιχείων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με την αποτύπωση, προστασία και ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών και ιστορικών στοιχείων της γεωγραφικής έκτασης του δήμου, ακόμα και των πλέον ασήμαντων (Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος, Ναρθάκι, Σταυρός, Αγία Παρασκευή, Τραχίνα, Κούβελος κτλ.
Ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου κλπ κλπ
Παρεμβάσεις, που αναφέρονται στο σύνολο του Αστικού και Περιαστικού χώρου του Καποδιστριακού Δήμου και σε περιοχές όπως ο Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο Λόφος του Κάστρου, το βόρειο τμήμα της πόλης στα όρια με το Ισαδάκι, τα Νταμάρια δίπλα στο Νεκροταφείο, τα Νταμάρια στην Μεγάλη Βρύση, τα λατομεία, η οδός Δυοβουνιώτου, η Σιδηροδρομική Γραμμή, ο χώρος της ΠΕΛ και του Χαλκιοπούλιου, τα δύο στρατόπεδα, ο Ξηριάς.

Επί μέρους πρωτοβουλίες:
- Δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
- Ανάπλαση των Νταμαριών και των Λατομείων με την αποκατάσταση του φυσικού τους ανάγλυφου, με την αναδάσωση, με την κατασκευή χώρων Άθλησης και Αναψυχής.
- Μετεγκατάσταση των Στρατοπέδων
- Προστασία των Ορεινών Όγκων γύρω από την Λαμία και διάνοιξη μονοπατιών για πεζοπορίες (Όρθρη, Καλλίδρομο, Οίτη, Προφήτης Ηλίας)
- Δημιουργία Ζωνών Πρασίνου και μονοπατιών κατά μήκος του Ξηριά και δημιουργία Βοτανικού Κήπου.
- Δημιουργία χώρων υποδοχής, χώρων αναψυχής, πεζοπορίας και ποδηλάτου κατά μήκος του Σπερχειού, ιδιαίτερα στο τμήμα μεταξύ Αμουρίου, Σταυρού και Κόμματος
- Οριοθέτηση, διατήρηση και αναβάθμιση των ρεμάτων, που ανήκουν στη γεωγραφική έκταση του Δήμου, που μπορούν να υποδεχθούν σημαντική βλάστηση.
- Ηλεκτρονική Αποτύπωση και προστασία των περιαστικών δασών με τη βοήθεια των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) (μελέτη πυροπροστασίας, χρήσεις γης, ρέματα, μονοπάτια και πεζοπορίες, χώροι αναψυχής)
Άλλες πρωτοβουλίες:
- Αναλυτική καταγραφή και αποτύπωση του αστικού και περιαστικού πρασίνου (π.χ. ΄Αλση, Λόφοι, Πλατείες κλπ.) και με τη βοήθεια του GIS Στην καταγραφή αυτή μπορεί να ενταχθούν, επίσης, και άλλοι χώροι που - στο σύνολό τους ή κατά τμήμα τους - θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου ή σε ελεύθερους χώρους για κοινωφελείς δραστηριότητες και υποδομές. Τέτοιοι χώροι, για παράδειγμα, είναι οι χώροι των υπό μετεγκατάσταση Στρατοπέδων, οι χώροι των ανενεργών λατομείων καθώς και χώροι κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής και τα δημόσια κτήματα μέσα στην πόλη.
- Τροποποιήσεις του Ρυμοτομικού Σχεδίου, όπου απαιτείται σύμφωνα πάντα με το Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
- Φύτευση των αναδασωτέων εκτάσεων, των ελεύθερων χώρων, των χώρων πρασίνου όλων των κατηγοριών με προτεραιότητα στους λόφους γύρω από την πόλη.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Δύο από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιαστικές εκτάσεις είναι το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και η αυθαίρετη δόμηση. Είναι γεγονός ότι και το ελάχιστο τετραγωνικό της περιαστικής Λαμίας διεκδικείται από τους αιώνιους «έξυπνους»

Οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν στις εξής κατευθύνσεις:
-Επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων και κατάρτιση οριστικού κτηματολογίου με ταχύτερες διαδικασίες.
-Αντιπυρική προστασία του περιαστικού πρασίνου
-Χωροταξικές ρυθμίσεις των χρήσεων γης
-Έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.
-Βελτίωση του πρασίνου με αναδασώσεις
-Οργάνωση της αναψυχής.

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις. Πολλοί από σας έχετε ακόμα περισσότερες στο μυαλό σας. Προτάσεις λοιπόν υπάρχουν. Το ζήτημα είναι πως θα γίνουν πράξη. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Όμως η ενεργοποίηση του πολίτη βάζοντάς τον στο κέντρο του προβλήματος δίνει μια δυναμική. Αρκεί να τον εμπιστευτούμε, να πάψει η εξουσία του δήμου να βλέπει καχύποπτα κάθε συλλογική δράση και να την καταδικάζει ή να την αγνοεί ή ακόμα χειρότερα να την πολεμάει.

Είχαμε και έχουμε τέτοια παραδείγματα αρκετά στην Λαμία. Αναφέρω μερικά σαν δείγματα και μόνο
Λατομεία. Απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, μόνιμη απειλή της υγείας, σκόνες, φορτηγά ξεσκέπαστα μέσα στη συνοικία, παράνομη λειτουργία τα ξέρουμε όλοι. Τα συνοικιακά συμβούλια στη γωνία, οι κάτοικοι αντιμέτωποι με τους ιδιοκτήτες των λατομείων και τις υπηρεσίες, δικαστήρια χωρίς καν νομική υποστήριξη από το Δήμο. Το πρόβλημα παραμένει, πάνω από 20 χρόνια άλυτο.

Ξηριάς, μια αδιαφορία και ένα συνεχιζόμενο έγκλημα. Μόνοι τους οι πολίτες ξανά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον τότε Συνήγορο του Πολίτη, στα δικαστήρια, και σήμερα ακόμα στα ίδια. Ούτε οριοθέτηση ούτε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας και ανάπλασης
Περιαστικό δάσος – Ιδιωτικοποίηση τεραστίων δασικών εκτάσεων, προσπάθειες για οικοπεδοποίηση και μιλάμε για την περιοχή Αφράτη, τα βόρεια Καλύβια κλπ.

Ελεύθεροι χώροι. Κινήσεις πολιτών αντιμέτωποι με τον ίδιο το δήμο

Σπερχειός,μαθητές, σχολεία, Κινήσεις Πολιτών στου κουφού την πόρτα

Ηχορύπανση, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Πρόσφατο σχετικά το θέμα, υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις
Κατά τη γνώμη μου η μεταχείριση του πολίτη ξεκινάει από την ίδια τη συγκρότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων. Από τις εκλογές. Κομματικοί μηχανισμοί ανάδειξης των υποψηφίων και καταγραφής των κομματικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο. Οι πολίτες παγιδευμένοι στο σκηνικό αυτό, δύσκολα ξεπερνάνε τις λογικές της στείρας αντιπαράθεσης των κομματικών μηχανισμών, για να διακρίνουν τους ικανούς, αυτούς που έχουν να πουν κάτι διαφορετικό, κάτι φρέσκο.

Κλειδί εδώ είναι ίσως η ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων με απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή του δημάρχου (από το δημοτικό συμβούλιο), στοιχείο που αποτρέπει την απόλυτη εξουσία μιας μόνο δημοτικής παράταξης.
Πώς εξασφαλίζεται μια ουσιαστικότερη συμμετοχή του πολίτη; Θεσμοθέτηση του ρόλου. ΝΑΙ. Όχι όμως στα χαρτιά όπως τα Συνοικιακά Συμβούλια. Πιο αυθόρμητες εκφράσεις με βάση τα προβλήματα και όχι «υπηρεσιακή» αντιμετώπιση, κινήσεις με εναλλαγές, με πρωτοβουλίες σε ένα πραγματικό πολύμορφο «κέντημα» ανθρώπων. Θεματικές κινήσεις πολιτών, επιτροπές γειτονιάς, επιτροπές τετραγώνων για συγκεκριμένα θέματα και ξανά και ξανά. Συνέδρια, ημερίδες, με προτάσεις από τα κάτω, με συμμετοχή από τα κάτω, δεν χρειάζεται να γίνονται από τα πάνω, ποτέ να μη γίνουν αν δεν είναι προτάσεις από τα κάτω και αν δεν είναι αποτέλεσμα ανάγκης, καταντάει υπηρεσιακή υποχρέωση. Συνέδρια για τον πολιτισμό, για το θόρυβο, για το κυκλοφοριακό, για την κεραιορύπανση, για τους ελεύθερους χώρους.

Θα κλείσω αναφέροντας δύο παραδείγματα δράσης των πολιτών που μπορεί να βοηθηθεί από την αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του κοινού στόχου,
η ποιότητα ζωής:
- Σε ό,τι αφορά την προστασία των ελεύθερων χώρων, προτείνεται η συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων στη Λαμία. Πίσω από κάθε χώρο, σήμερα ελεύθερο, πρέπει να διακρίνουμε ότι υπάρχουν συμφέροντα. Είτε αυτός είναι το περιαστικό δάσος και οι γύρω λόφοι, είτε ο Ξηριάς, τα στρατόπεδα, τα παλιά λατομεία, ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ, τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα του δημοσίου στη Λαμία κλπ
- Σε ό,τι τον έλεγχο των τροφίμων και των προϊόντων, τη σύσταση μιας Κίνησης Προστασίας Καταναλωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου