Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνό ως το τέλος του 2010, ακριβό το 2011

Μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στη λύση αυτή φαίνεται να καταλήγουν τώρα, στο υπουργείο Οικονομικών καθώς διαπιστώνουν ότι από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει κανονικά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είναι δύσκολο να εξασφαλισθεί η εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος καταβολής επιδομάτων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν τώρα το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης να νομοθετηθεί μέσα στο φθινόπωρο με το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η εισήγηση αυτή, οι καταναλωτές από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα προμηθεύονται φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) σε τιμές μεταξύ 0,77-0,87 ευρώ το λίτρο.
Από την 1η Ιανουαρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Προχθές από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για να αποφευχθεί η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% δήλωσε ότι ένα από αυτά προβλέπει την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις και τέτοιου είδους απόφαση θα ληφθεί μόνο εάν διασφαλιστούν τα εξής: ότι είναι το δικαιότερο από όλα τα μέτρα και μπορεί να διασφαλιστεί για ότι μπορεί να χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης άμεσα και όχι μετά από μερικούς μήνες σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Σύμφωνα με τον υπουργό το επίδομα θα χορηγηθεί με εισοδηματικά, γεωγραφικά κριτήρια αλλά και με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας. «Σήμερα επιδοτείται το πετρέλαιο κίνησης για μια θερμαινόμενη πισίνα σε ένα σπίτι 300 τ.μ. στα βόρεια προάστια. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως να μπει κανείς σε μια λογική ενός διαφορετικού συστήματος το οποίο εξισώνει του φόρους και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις ομάδες που θίγονται είναι μια κατεύθυνση που η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα. Οι τελικές αποφάσεις θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου