Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ανεργία νέων: Μαύρες προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Σχεδόν 1 στους 3 χωρίς δουλειά

Ηχηρό καμπανάκι για τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα χτύπησε την Τετάρτη ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προβλέποντας ότι θα φτάσει στο 28% έως το τέλος του 2010, από 25,3% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009.


Ο ΟΟΣΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προωθήσει αμέσως μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα -χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες- όπως η βελτίωση των μηχανισμών αναζήτησης εργασίας και κατάρτισης και η μείωση των επιδομάτων για τους μακροχρόνια ανέργους. Ανάμεσα στις προτάσεις του Οργανισμού είναι και η καταβολή περιορισμένης αποζημίωσης στην περίπτωση απόλυσης νέων (καθώς και επιμήκυνση της δοκιμαστικής περιόδου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου), σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εταιρίες να προσλάβουν νέους, απελευθερωμένες από το φόβο του υψηλού κόστους απόλυσης, σε περίπτωση που ο νέος και άπειρος εργαζόμενους αποδειχτεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιχείρησης.

Βαρύ πλήγμα

«Οι νέοι άνθρωποι χτυπήθηκαν σκληρά από την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα η ήδη υψηλή ανεργία των νέων μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους, τονίζεται σε ειδική έκθεση, 150 σελίδων, που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός. Πριν την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης (2008) το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ήταν 20,6%, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ (μέσος όρος 13,2%). Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι Ελληνες νέοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από μακροχρόνια ανεργία και λιγότερες ευκαιρίες να βρουν εργασία. Το 2008 το ποσοστό απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα ήταν 24%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 39,4% και στις χώρες του ΟΟΣΑ 43%! Διαχρονικά καταγράφεται μια ισχυρή συρρίκνωση της απασχολισιμότητας των νέων στη χώρα μας. Το 1998 απασχολούνταν το 28,1% των νέων ηλικίας 18 - 25 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου