Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Για το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Γοργοποτάμου

Λίγα σχόλια για το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Γοργοποτάμου

1. Η πρόβλεψη στο ΣΧΟΟΑΠ για την ανακήρυξη της Ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, που προωθεί ο Δήμος Γοργοποτάμου, σημαίνει αρκετά πράγματα για την περιοχή. Η μελέτη, που πρέπει να συνοδεύει το φάκελο για την ανακήρυξη, εκτός των άλλων θα ορίζει την προστατευόμενη περιοχή στο χάρτη και, όταν θα γίνει δεκτό το αίτημα, θα υπάρξει χρηματοδότηση για την ανάδειξη και την προστασία, απομάκρυνση οχλουσών εγκαταστάσεων, στάβλων κλπ, μέχρι και πιθανές απαλλοτριώσεις. Αυτά πρέπει με κάποιον τρόπο να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο.

2. Σε σχέση με τις Οριστικές Παραχωρήσεις των Μεταλλευτικών Περιοχών, ο Δήμος στο χάρτη πρέπει να τις μηδενίσει, με σκοπό την σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της εξόρυξης έως την πλήρη εγκατάλειψη των μεταλλείων στην περιοχή της Οίτης.

3. Η αναφορά στον Ηρακλή και τον μύθο και η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής υπό το πρίσμα αυτό, σημαίνει να οριστούν και να προστατευτούν ιδιαίτερα κάποιες περιοχές και να “φωτιστούν” στην όλη μελέτη. Μονοπάτια του Ηρακλή, Πυρά του Ηρακλή, Τραχίνα, Ηράκλεια κλπ. Δεν νομίζω να παρουσιάζονται τώρα αυτά στη Μελέτη.

Γενικά στη Μελέτη φαίνεται, με μια πρόχειρη ματιά, ότι έχουν συμπεριληφθεί και διατυπωθεί πολλά πράγματα, σχεδόν όλα, κυρίως κατά ένα γενικό τρόπο, που δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει και να συμπληρώσει. Πιστεύω όλοι οι μελετητές προσέχουν αυτά, δηλαδή τις προστατευόμενες περιοχές, τις ευαίσθητες περιοχές, τα ποτάμια οικοσυστήματα, τα ορεινά κλπ, στοιχεία οικοτουρισμού, ιστορικά, πολιτιστικά, αρχαιολογικά, θρησκευτικά στοιχεία, περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές περιοχές και πάρκα.

Οι μικρές επεκτάσεις των χωριών δεν μπορεί να μην προβλεφθούν, κυρίως σε ό,τι αφορά στην θερινή και εξοχική κατοικία. Η πληθυσμιακή πρόβλεψη των χωριών και των οικισμών γενικά, από την άποψη των αναγκών σε υποδομές κλπ, θέλει ειδική μελέτη βάζοντας πολλές παραμέτρους, κυρίως τους γενικούς δείκτες και/αλλά και τους ειδικούς, όπως είναι διατυπωμένοι σε ομαδοποιήσεις ανά την Ελλάδα περιοχών με ανάλογη εικόνα. Είναι οι ειδικές πληθυσμιακές μελέτες και προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι λεπτομέρειες στο χάρτη δεν μπορούν να φανούν με την απόσταση που έχουμε εμείς από την περιοχή. Αυτές τις λεπτομέρειες μόνο οι ντόπιοι και με επίμονο τρόπο μπορούν να τα προσέξουν.

Τέλος, υπάρχει μια γενική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες έγκρισης των Μελετών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ για ποικίλους λόγους. Λόγους οικονομικούς αλλά και προτεραιοτήτων, προσωπικού κλπ. Το νέο στοιχείο είναι ότι οδηγούμαστε στον νέο Δήμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και φοβάμαι ότι οι Μελέτες των ΣΧΟΟΑΠ των παλαιών Δήμων(Γοργοποτάμου 2006, Λιανοκλαδίου 2007 και Υπάτης 2006) θα περιμένουν να ενσωματωθούν στο ΓΠΣ Λαμίας (2004)

Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου